Solo Stove Lite Recensie. Koken Op Takjes

Cass probeert te koken met de Solo Stove Lite. Dit ultralichte kooktoestel maakt gebruik van takjes en bladeren om warmte te produceren. Ontdek hoe het presteert in droge Spaanse omstandigheden en natte Britse omstandigheden.

Ik was een lange tijd gebruiker van een MSR Whisperlite. Ik kon zijn gebrul, onhandigheid en temperamentvolle karakter, evenals zijn scherpe geur, overal mee naartoe nemen. Toen maakte ik een verschuiving naar koken met een langzamer, stiller systeem op basis van gedenatureerde alcohol (ook bekend als ethanol, spiritus) zoals de Trangia/Clikstand en verschillende zelfgemaakte apparaten, nadat ik me realiseerde dat geschikte alcohol ook overal verkrijgbaar is, veel gemakkelijker te dragen en meer ontspannend is gebruiken. Toen ik eenmaal de pauze had gemaakt, heb ik nooit een reden gevonden om terug te gaan, althans voor 99 procent van de bikepacking die ik leuk vind.

Koken met een op biomassa gestookt fornuis is een volgende stap in dezelfde richting, in die zin dat het hele proces nog langzamer gaat. Het is een veel handigere optie dan een plug-and-play gasfornuis. U moet echter op zoek naar uw brandstofbron. Zoals alles heeft het echter ook voordelen. Over het algemeen wordt het beschouwd als een veel duurzamer kooksysteem, zeker in vergelijking met zowel benzine- als gasflessen; de laatste moet ook correct worden afgevoerd om te worden gerecycled. Het verschroeit de aarde niet en beschadigt wortelstelsels niet zoals een open vuur dat doet. En u hoeft zich in theorie geen zorgen te maken over het meenemen van brandstof, in ieder geval het verzamelen terwijl u onderweg bent.

De kachel zelf is gemaakt van roestvrij staal en voelt robuust aan, er zit ook een levenslange garantie op. Met 255 g ligt het relatief licht in de hand, ook al is het een paar keer het gewicht van een typische jeneverbrander zoals de populaire Pocket Rocket van MSR. Een roestvrijstalen pot van 900 ml (220 g), is afzonderlijk of in een set verkrijgbaar. Het is groot genoeg om de kachel erin te passen. Het is goed gemaakt met een goede afdichting om het gesloten te houden wanneer het niet in gebruik is. Het is echter een beetje zwaar voor ultralichte potten, dus ik ben overgestapt op een vergelijkbaar geprijsde Alpkit Mypot 900 (91g). Zoals blijkt, is de Mypot 900, hoewel hij exact dezelfde breedte heeft, net iets te kort, dus hij kan tijdens het transport niet helemaal sluiten. Hoe dan ook, de Solo Stove Lite zelf wordt geleverd met een kookring, die de pot ondersteunt, fungeert als een windscherm en binnenin nestt wanneer hij niet in gebruik is. Er zijn twee zakjes met trekkoord, één voor de kachel en één voor de pot. De kachel voelt erg solide aan, dus ik heb hem graag opgeborgen met een Voile-riem aan een bagagekooi op mijn vork, of opgeborgen in mijn frametas, waar hij beter beschermd is tijdens trailrijden.

De Solo Stove is geen platte houtkachel zoals een Vargo, maar heeft aan de onderkant een kamer met meerdere inlaatopeningen waardoor lucht in de brandstof kan stromen. Volgens de beschrijving wordt er lucht aangezogen terwijl de dubbelwandige constructie het mogelijk maakt om lucht op te warmen en door bovenroosters te voeren. Dit zorgt voor een extra boost van voorverwarmde zuurstof waardoor secundaire verbranding ontstaat. Het resultaat is een efficiënter systeem dat meer warmte en minder rook produceert, maar je moet nog steeds roet in je pot verwachten. De twijgen zitten op een mesh Nichrome-vloer en veranderen in hete sintels, terwijl de verbruikte as in een pan eronder wordt opgevangen; dit betekent dat de basis van de kachel nooit heet genoeg wordt om de aarde eronder te verschroeien. De voet van de kachel is uitgedroogd op vochtig gras en is niet beschadigd.

Hoewel het gewicht hoger is, zijn er enkele voordelen. U heeft geen brandstof nodig en u kunt reizen waar u maar wilt. Een doorlopende wandelaar zal waarschijnlijk de juiste twijgen of aanmaakhout oppikken als ze naar het einde lopen. Het was ook handig om een kleine tas bij me te hebben, zodat ik brandstof kon bereiden voor het kamperen of wat koffie kon gaan drinken (om de gevaren van de ochtend te vermijden). Het verzamelen ervan is een aangename ervaring die u in staat stelt de omgeving te waarderen en het leuker maakt dan alleen naar een tankstation te gaan of door de gangpaden van supermarkten te zoeken naar gedenatureerde drank.

Dus hoe goed werkt het eigenlijk? De Solo Stove werkt goed als de omstandigheden perfect zijn. Het is heel eenvoudig en snel. Het was zo leuk om te gebruiken, ik kon niet anders dan lachen. Ik heb de kooktijden niet gemeten, maar ze waren zeker snel genoeg om me niet te frustreren, tot het punt dat ik miste dat ik af en toe niet kon sudderen.

Als je echter vochtige klimaten in je kamp introduceert, is het leven van een kampkok niet zo eenvoudig. Bijna elke keer kon ik de avond afsluiten met een warme maaltijd. Maar aanvankelijk was het soms een strijd, en een die ik zelfs een keer verloor op een vochtige en druilerige Quantock Hill-overnachting, ondanks mijn beste inspanningen (ik voeg eraan toe dat ik geen deskundige vuurbouwer ben, in de beste tijden). Toch les geleerd. Sindsdien heb ik mijn techniek verbeterd en heb ik mijn eigen firestarters gemaakt met watten en vaseline. Ook heb ik een klein flesje gedenatureerde alcohol bij me voor als de dingen oud worden of een Esbit-brandstoftablet als back-up. Het systeem kan ook een kachel in Trangia-stijl ondersteunen, die Solo Stove als accessoirekit verkoopt. Het bevat ook een voorruit en Tinder-On-A-Rope (een duurzame hars) en Swedish FireSteel.

De Quantocks-blip opzij Ik ben er meestal in geslaagd om alleen datgene nodig te hebben wat ik bij de hand had tijdens een zomerse bikepacking in het VK, Frankrijk en Spanje. Mijn MO was om bladeren, droge grassen en dennennaalden te verzamelen. Dan zou ik overgaan op dunne twijgen. Vervolgens zou ik iets grotere toevoegen. U zult merken dat zachthout sneller brandt dan hardhout zoals eiken, esdoorn, hickory en berken. Je moet het dus blijven voeren. Dit betekent dat je het grootste deel van de tijd moet patrouilleren met de kachel, evenals andere taken rond het kamp.

Wat de impact betreft, ontstaat er bij het koken van een maaltijd slechts een kleine hoeveelheid as, die gemakkelijk wordt verspreid of bedekt, waardoor er feitelijk geen enkel spoor achterblijft. Er is ook de mogelijkheid om materiaalverspilling te verminderen door gebruik te maken van een plastic jerrycan met gedenatureerde alcohol of een gasfles. Hoewel ik niet in detail zal treden over hoe CO2-neutraal het verbranden van biomassa is, is het zeker milieuvriendelijker dan olie uit de grond halen en opslaan bij een tankstation.

Het was gemakkelijk te gebruiken, hoewel het even wennen was. De potten zijn breed genoeg om groenten te verwerken, hoewel ik moest oppassen dat ik me niet verbrandde aan de handvatten, die de neiging hebben snel op te warmen. Een vod werkte goed als grijper en het verhinderde ook dat items tijdens het transport konden bewegen. Bij echt wind zou het gebaat zijn bij een goede, volledig omsluitende voorruit; Solo Stove biedt er een gemaakt van aluminium, die plat kan worden opgevouwen. Wat de capaciteit betreft, worden de Solo Stove Lite en een pot van 900 ml aanbevolen voor 1-2 personen. Ik zou zeggen dat dit zich vertaalt in het voeren van een hongerige bikepacker, maar het werkte ook goed voor mij en mijn 6-jarige zoon. Er is een groter Titan-model, dat geschikt is voor 2-4, en een verscheidenheid aan andere modellen en kits die worden aangeboden, afhankelijk van welke accessoires je nodig hebt.

Controleer tijdens het droge seizoen op eventuele beperkingen in uw gebied. Koken met open vuur is vaak verboden in bossen. Het gebied ontruimen van omringende biomassa, of koken op een rots of steen, is een goed protocol. Het wordt niet aanbevolen om biomassa in woestijnomgevingen te verzamelen, omdat dit dieren onderdak kan bieden.

Pluspunten

  • Geen brandstof nodig
  • Milieuvriendelijker dan een gasfles of benzine
  • Heel goed gemaakt
  • Laat geen sporen achter en beschadigt het wortelstelsel niet
  • Relatief snel met wat oefening en goede omstandigheden
  • Nieuwe vaardigheden leren. De kunst van het starten van branden en het vinden van droge biomassa
  • Soul bevredigend in voorbereiding en uitvoering; een Multi Fuel System daarentegen vernietigt elke rustige sfeer!

nadelen

  • Zwaarder dan andere ultralichte kooksystemen (hoewel er brandstof wordt bespaard)
  • Vereist een vuurstarter voor vochtige campings
  • Kan potten roet achterlaten
  • Het vergt oefening om er het beste uit te halen
  • Gebruik een brander in Trangia-stijl als noodback-up voor langere reizen
  • Minder efficiënt dan een gasfornuis
  • Kan alleen worden gebruikt in gebieden zonder brandbeperkingen
  • MODELNAAM: Solo Stove Lite
  • GEWICHT VAN KACHEL 255 g (alleen fornuis).
  • PRIJS: / (momenteel bij REI
  • Plaats van fabricage: China
  • Details van de fabrikant: SoloStove.com

INPAKKEN

De Solo Stove Lite of misschien een andere kachel die biomassa verbrandt, is trouwens niet het systeem dat je kiest voor een snel brouwsel in de ochtend, of voor elke situatie waarin ik mezelf haastig moet tanken om snel de grond te bedekken. Maar ik race nooit, dus dit zijn zelden belangrijke criteria voor mijn bikepacking-tochten.

Ik heb ook ontdekt dat er een relatief fijne lijn is voor wanneer ik het meeste succes heb gehad met het gebruik: niet te nat (of ik heb moeite om het op gang te krijgen) en niet te droog (of ik maak me zorgen dat ik niet met open vuur zou moeten koken). Dit betekent dat het absoluut een kachel is die relevanter is voor sommige delen van de wereld dan voor andere, en je zult ook wat noodplannen willen maken, in termen van het dragen van een vooraf voorbereide vuurstarter. Er is zeker een leercurve om er het maximale uit te halen.

Ik hou echter van het idee dat je vanuit huis kunt vertrekken en geen brandstof hoeft te vervoeren. In plaats daarvan kun je duurzamere biomassa gebruiken. En ik heb echt genoten van het hele kookproces met de Solo Stove, net als mijn 6-jarige zoon! We vonden het heerlijk om dennenappels, bladeren en twijgen te verzamelen en vervolgens de kachel te voeden terwijl we kookten, voordat we genoten van de gloed van de sintels, terwijl we zagen hoe het weer opbrandde. Kamperen is net zo belangrijk voor mij als bikepacking, en het plezier van koken met een biomassafornuis heeft de ervaring zeker verhoogd.

Maar hoe romantisch het ook mag klinken, betrouwbaarheid is een belangrijke factor wanneer we bikepacken, want niets is frustrerender dan worstelen om een warme maaltijd binnen te krijgen na een lange dag in het zadel. De Solo Stove, op zijn puurst, kan niet beweren zo betrouwbaar te zijn als koken met een voorbereide brandstofbron, simpelweg omdat je toegang nodig hebt tot geschikte biomassa en deze tijdens het koken moet beheren. Zoals ik ontdekte, is mijn techniek in de loop van de tijd verbeterd.

Dus hoewel ik de Solo Stove Lite zeker zou aanbevelen, omdat hij zeer stevig is gemaakt en precies werkt zoals bedoeld, raad ik aan om voor langere reizen een back-up te maken met een Trangia-achtige brander (die je zelf kunt maken of bij Solo Stove kunt kopen). Deze combinatie biedt het beste van beide en zorgt voor een efficiënter, uitgebalanceerder systeem dat overal kan worden gebruikt tijdens uw reizen.